Ekhof - Äggbod, Värphöns, Spannmål, Entreprenad, Bostäder

HemOm EkhofÄggbodVåra hönorKontakt

Våra hönor

Vanliga frågor 

Våra hönor

 

Läs mer om ägg hos:
Svenska Ägg

Läs mer om det packeri vi levererar till:
Svenska Lantägg

I hönsstallet på Ekhof bor våra dryga 19 000 frigående värphöns. Stallet är indelat i åtta avdelningar med ungefär 2 400 hönor i varje sektion.

honor_manga
Foder och vatten
Våra hönor har fri tillgång till foder och vatten. Varje avdelning har också en sprättyta, sittpinnar och värpreden.

En höna äter 110-120g foder/dygn och dricker 2-3 dl vatten.
Sin produktivaste ålder når hönan vid 25-30 veckor, då värper 100 hönor i genomsnitt 90-96 ägg per dag.


Äggens storlekhonor
Storleken på de ägg hönorna lägger varierar efter deras ålder. När hönan kommit upp i äggläggande ålder, dvs då de är cirka 20 veckor gamla, är det dessutom inte ovanligt att de extra stora äggen som de då ofta värper innehåller två gulor.


Köp ägg från våra hönor
Äggen från hönorna på Ekhof säljs till Svenska Lantägg. Svenska Lantägg är det enda packeriet i Sverige idag som tvättar äggen innan de konsumentpackas och levereras till butikerna. Dagligen tvättas över 1 miljon ägg i deras verksamhet, allt för att uppnå bästa livsmedelshygien och minska risken för överföring av bakterier vid matlagning och annan hantering. Du kan så klart också köpa våra ägg i vår äggbod som ligger i anslutning till hönsstallet.


Producentkod
Alla ägg från Svenska Lantägg som går ut i handeln är märkta med Svenska Lantäggs logotype (ett L med ett ägg) och ett identitetsnummer. Identitetsnumret anger vilken produktionsform, vilket land och vilken producent ägget kommer från. Som konsument kan du alltså ta reda på var ägget är värpt, samtidigt som den viktiga spårbarheten bakåt är fullständig.

Ägg från Ekhof är i affärerna märkta med producentkod 2SE639. 2 anger att äggen kommer från Frigående höns, SE att äggen är värpta i Sverige och siffrorna 639 att de är värpta hos oss på Ekhof. Mer om producentkoden kan du läsa på Svenska Äggs webbplats.


Äggen sorteras innan de säljs i vår äggbod eller levereras till packeriet
Äggsortering vid packmaskin
Äggen sorteras så att stora ägg, defekta ägg och smutsiga ägg paketeras separat. På bilden till höger syns Johan Rinman vid packmaskinen. På bilden nedan syns Gustaf Rinman tillsammans med en av våra hönor.

 

Gustaf haller i hona

 


Senast uppdaterad: 2012-10-10 22:17
Adress: Familjen Rinman, Ekhof säteri, 640 50 Björnlunda, Sverige
Telefon: 0158-20001 | Fax: 0158-20757 | www.ekhof.se| E-post: ekhof@ekhof.se